Winnaars 3i Award 2023

Op 19 april 2023 vond de Instruct Informatica Inspiratiedag plaats in Utrecht. Informatica docenten uit het hele land kwamen daar samen om zich te laten informeren en inspireren.

Vast onderdeel van de Inspiratiedag is de uitreiking van de 3i Award. De 3i Award gaat jaarlijks naar het beste profielwerkstuk, van havo- of vwo-leerlingen, met een belangrijke informatica-component.

Voorafgaand zijn leerlingen door de vakjury genomineerd. En deze genomineerden presenteren hun PWS tijdens de pauzes aan de docenten voor de publieksprijs. Voor de aanwezige docenten en sprekers is het heel interessant om met deze leerlingen in gesprek te gaan over hun PWS. Voor de leerlingen is het leuk om hun verhaal te vertellen aan publiek dat hun projecten doorgrondt en waardeert.
Het was dit jaar de 10e keer dat de 3i Award werd uitgereikt!

1e prijs winnaar 3i Award 2023De eerste juryprijs werd uitgereikt aan Andreas van Oostrum van De Passie in Wierden voor zijn PWS Synthurnus demo. Zijn docent Pieter Verrips en ook zijn trotse ouders waren erbij. Het onderwerp van dit PWS is een origineel idee; een synthesizer voor kinderen. Het verslag laat op een wiskundige manier zien hoe geluidseffecten toe te passen zijn op de golfpatronen van het geluid. Het geheel is goed doordacht en getest.

2e prijs winnaars 3i Award 2023De tweede prijs ging naar Rick Vink en Aron Benschop van Gomarus Scholengemeenschap voor het PWS BlockBook. Dit PWS kent een concreet, volledig, goed afgebakend en uitgewerkt eindproduct; het bouwen van een webwinkel met contracten via de blockchain. Het is niet de eerste keer dat leerlingen van docent Theo Dorst in de prijzen vielen. Vorig jaar nog had hij ook leerlingen op het podium.

3e prijs 2023De derde prijs was voor Jeroen Krijgsman, Riad Zaid & Bram Schumacher, van het Dalton Lyceum voor hun PWS Niet-Euclidische Geometrie. De jury zei hierover dat het vanuit wetenschappelijk oogpunt van hoog niveau is aangezien niet-euclidische meetkunde pas aan bod komt aan het einde van je wiskundestudie.

 

De4e prijs 3i Award 2023 vierde prijs is uitgereikt aan Arco Voets en Jarmo Blankestijn van Gomarus Scholengemeenschap voor hun PWS Slimme wekker. Het probleem wat met dit PWS wordt ‘opgelost’ is erg aansprekend: een wekker die je lesrooster kent en zorgt dat je op de juiste momenten gewekt wordt. Ze hebben dit idee zo goed over weten te brengen tijdens de Inspiratiedag dat ze er ook de publieksprijs mee in de wacht sleepten. Hun docent Josia Bos mag trots op hen zijn!

5e prijs 3i Award 2023De vijfde prijs ging naar Arco Lugthart van het Driestar College voor zijn PWS Toekomstige Computers. Zijn docent is onze ‘eigen’ Adriaan Gijssen. In dit PWS wordt er geen digitaal product ontworpen of gerealiseerd, maar worden de ontwikkelingen van computertechnieken voor de komende decennia grondig onderzocht. Voor iedereen die benieuwd is naar mogelijke toekomstige computertechnologieën is het lezen van dit PWS zeker de moeite waard!

3i Award winnaars 2023

Foto’s gemaakt door Frans Peeters. Klik hier voor het hele album.

De jury bestond uit:

  • Paul Bergervoet- INFORMATICA-Actief
  • Jeroen de Brouwer – Ichthus Lyceum
  • Adriaan Gijssen – Instruct, Driestar-Wartburg College
  • Henk Krikke – Instruct, jurylid 1e uur
  • Anton Wesdorp – Instruct, initiator 3i Award

De winnaars ontvangen naast hun medailles en certificaten een geldbedrag. De Passie in Wierden, school van de winnaar van de 1e prijs, ontving een bordje voor naast de deur.

Op deze pagina vind je meer informatie over de winnaars en een link naar een video van elk PWS.

Instruct kijkt terug op een geslaagde Informatica Inspiratiedag! De aanwezigheid van goede sprekers, geïnteresseerde en betrokken informatica docenten, enthousiaste en begaafde leerlingen en trotse ouders zorgde voor een goede dynamiek en sfeer.