Gedeelde 1e prijs vwo 2020 –

Rubiks kubus oplosrobot

Leerling:

Mark Huizenga, Xander Heij

School:

GSG Guido

Docent:

Mevr. J. Nijenhuis-Voogt

Een rubiks kubus oplossen is zeker niet eenvoudig. Mark en Xander leggen daarom in hun profielwerkstuk uit hoe je een robot kan maken die de kubus voor je oplost. Ze hebben de benodigde informatie verdeeld in de onderwerpen ‘hardware’ en ‘software’ en op basis van die informatie een robot gemaakt die een rubiks kubus kan oplossen.

Juryoordeel

Mark en Xander hebben het hele proces van robot ontwerpen, bouwen en programmeren doorlopen. In het PWS is mooi beschreven welke problematiek er speelt en welke oplossingen zijn gekozen om een robot te maken die de Rubiks Cube kan oplossen. De theorie over specifieke robotonderdelen hebben ze goed besproken. De robot (hardware) is zelf bedacht, ontworpen en geproduceerd met eigen, geleende en zelf gemaakte onderdelen. Ook de software is zelf bedacht en geschreven. Weliswaar zijn er concessies gedaan aan de berekentijd en het gemiddeld aantal moves maar het is bijzonder knap dat dit is gelukt.

In het PWS is het genereren van de oplossing met het ontwerpproces, de bijbehorende theorie en algoritmes, het gebruik van de kleurenscanner en het aansturen van de robot goed en uitvoerig beschreven. Deze inzending is de terechte winnaar geworden van de 3i-Award 2020!

Bekijk hieronder het bijbehorende filmpje: