1e prijs 2024

Achter de Filters: De Psychologische Impact van Social Media op Nederlandse Jongeren

Leerling:

Sophie Pronk en Madeleine Krook

School:

Amstelveen College

Docent:

Y.K. Ng

De impact van sociale media is natuurlijk een actueel onderwerp dat veel aandacht verdient. Een ding is zeker: in dit PWS wordt die aandacht volop, en breed, gegeven.

Het einddoel van dit PWS was om een documentaire te maken over dit onderwerp. In het verslag zit daarom ook een deel over het maken van goede documentaires. De kenmerken zien we terug in de gemaakte documentaire. Die is goed, maar wel voor een academisch publiek (veel literatuur!). Gelukkig zijn er ook interviews met leeftijdsgenoten. Dit maakt de documentaire zeer toegankelijk en leuk om naar te kijken.

De documentaire is vergezeld met een mooie website over het onderwerp. Zo wordt de potentiële kijker enorm aangespoord om de documentaire te kijken, en de achterliggende informatie in zich op te nemen. Je hebt eigenlijk geen excuus meer om je er niet in te verdiepen.

Het onderzoek is goed en compleet: het begint met geschiedenis en kenmerken en komt vandaaruit op mentale gevolgen van de media. Er is uitgebreid literatuuronderzoek gedaan, waardoor het breed bekeken wordt. Er zijn ook stukjes statistisch onderzoek. Daarna concentreert het zich op deelkwesties zoals FOMO en effecten op je zelfbeeld. Zeer goed, ook omdat het nu eens om een onderbelicht deel van het vak informatica gaat – de domeinen over maatschappelijke implicaties.

Dit PWS gaat ver buiten de gebaande technische paden en heeft mooie, volledige producten. Daarom vinden we als jury dat Sophie en Madeleine met recht op de eerste plaats eindigen.

Klik hier voor een korte video van het PWS.